fbpx

FAQ

Czy nasze produkty s─ů pasteryzowane?
Nie, zywyferment jest ┼╝ywy, czyli zawiera ┼╝ywe bakterie fermentacji mlekowej
Czy dodajemy ocet do naszych kiszonek?
Nie dodajemy octu. Je┼Ťli chcemy zachowa─ç chrupko┼Ť─ç warzyw, dodajemy troch─Ö cytryny.
Jak przechowywa─ç kiszonki?
W ch┼éodnym, ciemnym miejscu (lod├│wce, piwnicy). Warzywa powinny by─ç doci┼Ťni─Öte do dna s┼éoika i przykryte sokiem. Staramy si─Ö nie zakazi─ç fermentu brudnym widelcem.
Jak przechowywa─ç fermenty w miodzie?
W ch┼éodnym i ciemnym miejscu, nie musz─ů by─ç w lod├│wce.
Jak u┼╝ywa─ç ferment├│w w miodzie?
Jako dodatku do sos├│w, marynat, deser├│w. Albo jak si─Ö chce ­čÖé
Co to jest kimchi?
To korea┼äska nazwa kiszonki. Najbardziej znane kimchi, to kapusta peki┼äska z marchewk─ů, szczypiorem i zio┼éami, kiszona w pa┼Ťcie z czosnku, cebuli, imbiru i rzodkwi, z gochugaru – suszon─ů na s┼éo┼äcu papryki chilli. Cz─Östym dodatkiem jest sos rybny i pasta z fermentowanych krewetek – my proponujemy wersj─Ö wega┼äsk─ů, z sosem sojowym i orzechami w┼éoskimi.
Jak je┼Ť─ç kimchi?
Jako samodzieln─ů sa┼éatk─Ö (posypane pra┼╝onym sezamem), albo dodatek podkr─Öcaj─ůcy smak zup, sos├│w czy plack├│w.